Kirde (Girde Ekmeği / Bazlama)

Özellikler

6 bazlama

Pişme Süresi:  20 dakika

6 su bardağı  un(ikinci kalite)

2 yemek kaşığı üretme(Bk: Tandır Ekmeği ?)

¼ çay kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı ılık su

2 su bardağı  ılık su

1 tatlı kaşığı tuz

Tarif

Unu ele,  ortasına üretmeyi,  şekeri,   suyu koy, ez. Biraz da un alarak boza kıvamına getir, unu üzerine topla, etrafına tuzu serp.  Unda çatlamalar meydana gelince sert bir hamur yoğur. 1 saat dinlendir.  Altı beze yap, pasta tabağı büyüklüğünde aç,  çok hafif ateşte ,  saç üzerinde pişir.

“ Girde sözü Farsça bir deyiştir. Asım Efendi’nin de dediği gibi, ’Ma’ruf yufka etmektir. , Türkîde kaf-ı Arabî ile kirde derler’. Yine Asım Efendi,  Kamus tercümesinde bazlamaç ile kirde ekmeğini yan yana kullanır ve aynı mahiyette görür. ”(Ögel 4 1978. 53. )

“Yazıcı Ali Selçuknamesi,   Aladdin Keykubad’ın Konya’da 1237  Mayısında verdiği ziyafette girdeden söz ediyor. “Elvan taam ve biryanlar ve dâne ve muza’fer  ve kaz ve tavuk çevirmeleri ve arı girdeler ve Tennur aşları ve mümessek ve muattar şerbetler birle dökülüp yenildi.  Ve içildi. Ve Etraftan gelen elçiler ve sâdât ve ulema  ve fuzelâ han yiyip dağıldılar. ”  (Oğuz1 1977 : 368)

Şemsettin Sami ise Kâmûs-ı Türkî’de  kirdeyi “Pek ince bir nevi pide,  Acem pidesi”olarak verir. (s:  895)

Anadolu geleneğinde bulunan ve günümüzde yaşayan  bazlamanın kirde/ girde olduğu  rahatlıkla anlaşılmaktadır. Bazlamanın yağlısı Başkent Konya’da gözleme olarak adlandırılır. ”Yağ varısa gözleme olur; Yağ yoğusa bazlama olur”. (Halıcı1979.  s:  ) Mehmet Yusufoğlu da  “Selçuklu Devri Ekmek Adları Bazlama  Bazlamaç”makalesinde de bu konuya değinmiştir.

Fotoğraflar