4 kişiden fazla
Pişme Süresi:30-40 dakika
Çorba İçin:
1 tavuk veya koyun boynu
10 su bardağı su (tavuğu haşlamak için)
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
2yemek kaşığı un
1 su bardağı dağ eriği ezmesi
5 su bardağı tavuk suyu
Hamuru İçin:
5 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Erikleri akşamdan ıslat.Sabah haşla, süzgeçten geçir.
Tavuk veya boyun etini tencerede 10 su bardağı su ile ateşe koy.Pişmesine yakın tuz at,yumuşayıncaya kadar pişir,suyunu süz, göğüs etlerini tel tel dit.Suyu azalmışsa kaynar su ilave ederek 10 su bardağına tamamla.
Tencerede yağı erit,unu ilave et, hafif ateşte sararıncaya kadar kavur,yeterince erik ezmesini ilave et. (Ekşiliğini zevkine göre ayarla) . Biri soğuk biri sıcak beş su bardağı tavuk suyunu meyaneye ilave et, karıştırarak kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al,etleri ilave et,kapak ört,10 dakika pişir.
Hamuru: Tencereye 5 su bardağı tavuk suyunu koy,orta ateş üzerine al.Tahta kaşıkla karıştırarak azar azar unu ilave et, tuz at. Çok hafif ateşte devamlı karıştırarak koyulaşınca tepsiye dök. Donunca baklava dilimi kes,ortasını bıçakla çorbakasesini veya tasını alacak kadar aç. Sıcak çorbayı kase veya tasa dök ,tepsideki hamurun ortasına yerleştir,sofraya al.
İrene Melinkoff ,13. Yüzyılda ,Selçuklularda helva geceleri yapıldığını yazar.Lale Devri’nde ,Üçüncü Ahmet zamanında da görülen helva geceleri,Selçuklulardan gelen geleneğin devamı olarak başkent Konya’da azalsa da devam etmektedir.Konya’da geçmişte, gece misafirliklerinde peşmani veya kenevir helvası çekilir,helvadan önce ise ekşili bir arabaşı çorbası sunulurdu. Arabaşı’dan sonra tatlı olarak yenilecek kenevir helvası önceden hazırlanır, peşmani ise geldikleri zaman , erkek misafirler tarafından çekilirdi. Günümüzde salça ile yapılan bu çorbada,Selçuklular ekşiliği erik veya koruk ile sağlıyorlardı.Konya’nın Bozkır ilçesinde günümüzde yaşayan bu tür erikli arabaşı çorbası, Selçuklu geleneğinin devam ettiğini göstermektedir.