MEVLÂNA TÜRBESİ

Türkiye KONYA 13. Yüzyıl

Özellikler

Şehrin merkezinde, bugün Konya müzesi olarak işlevlendirilen yapı topluluğu arasındadır.

Kubbe-i Hadra olarak anılan, Hz. Mevlâna ve oğlu Sultan Veled’in mezarlarının bulunduğu türbe, birbirine sivri kemerlerle bağlanmış dört ayak üzerinde yükselir. Güney kenarını oluşturan ayakların arası örülerek kapatılmıştır. Yıldız tonoz örtülü iç mekânın tek penceresi, kıble duvarının üst kısmında yer alır. İki katlı yapının alt katı kapalıdır.

Türbe, dışta onaltı dilimli yüksek bir gövde üzerinde onaltı dilimli bir külâhla örtülüdür; gövdeden külâha geçiş iki katlı bir kasnakla sağlanmıştır. Türbede yapı malzemesi olarak taş ve tuğla kullanılmıştır.

Çeşitli dönemlerde onarım gören türbe, özgün şeklini büyük ölçüde kaybetmiştir; önceleri bağımsız ve döneminin diğer türbeleriyle benzer yükseklik ve oranlarda inşa edilmiş, ancak sonraki dönemlerde yapılan ek binaların arasında küçük ölçekte kalmış olması nedeniyle, dilimli gövde ve külâh eklenerek yükseltilmiştir.

Karamanoğulları ve Osmanlı döneminde büyük onarımlar geçiren yapının içindeki kalemişleri, Osmanlı çağından ve II. Bayezid döneminden kalmadır. Stilize edilerek çeşitli renklerde boyanmış bitki motifleri ve yazı bordürlerinde yoğun olarak altın yaldız kullanılmıştır.

Dışta, çokgen kasnak, dilimli gövde yüzeyi ve külâh, turkuaz renkli çinilerle kaplanmıştır. Dilimli gövdenin üst kısmındaki çini bordürde ise sülüs olarak Ayetü’l Kürsî yazısı yer alır. Çiniler, 1965 yılı onarımları sırasında yenilenmiştir.

Türbenin içinde, Kanunî Sultan Süleyman tarafından yaptırılan, mermerden büyük bir sanduka bulunur.

Mevlâna’ya ait esas sanduka ahşap olup, babasının mezarı üzerinde yer almaktadır. Olağanüstü bir ahşap işçiliği gösteren sanduka, ceviz ağacından yontulmuştur.

Konum
Türkiye
KONYA
Fotoğraflar