Afganistan Herat 11,14. Yüzyıl
Herat KalesiOlarak da bilinir.
Selçuklu
Afganistan'ın batısında yer alan Herat, Hindistan ve Çin'e uzanan kervan yollarının üzerinde olan bir kenttir. Uzun bir tarihi süreç içinde kent bir ticaret merkezi olmuştur. Yerleşmenin hemen yakınında başka yerleşim alanları da bulunmaktadır. Helenistik dönemde Herat ve çevresini Büyük iskender kontrolü altına almıştır. Yerleşmenin tarihi M.Ö. 6.y.y.'da Akamenid dönemine kadar gitmektedir. Kent ve çevresi 10.y.y. başlarına kadar Selekoslar, Partlar, Kuşanlar, Sasaniler, Eftaliler, Emeviler, Samanoğulları, Karahanlıların kontrolü altında kalmıştır. 10.y.y.'a kadar kentin etrafında düzenli bir sur sisteminin olduğu bilinmektedir. Arap coğrafyacıları kentin dört kapısının olduğunu bu kapıların ticari alanlara ve bitişiğindeki kente açıldığını yazmıştır. Kentte Gazneli ve Selçuklu hakimiyeti birbirini takip etmektedir. Kent daha sonraları Moğolların işgaline maruz kalmıştır. Kartid Valisi, Moğol döneminin ardından bölgede bağımsızlığını ilan etmiştir. Emir Kartid Fahreddin'in döneminden Herat surları güçlendirilmiştir. Onun veliahtları tarafından surların içinde daha sonraları iki saray yapılmıştır. Kent daha sonraları Timur'un kontrolü altına girmiştir. Bu dönemde şehirde büyük bir tahribat yapılmıştır. Timurlu döneminde Şahrud zamanında kentin surları onarılmış ve yeniden takviyelerle güçlendirilmiştir. Timurlu döneminde kent hanedanlık merkezi olarak görev yapmıştır. Sonrasında yaşadığı işgaller ve yıkım sebebiyle büyük tahribatlara maruz kalmıştır. 1976 yılında UNESCO tarafından kentte arkeolojik kazı çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalarla kentte Selçuklu döneminin varlığı da kesinleşmiştir.
Bali, W., 'Archaeological Gazetteer of Afghanistan", Paris, 1982, s. 425. Golombek, L., "fhe Resilience of the Friday Mosque: The Case of Herat," Muqarnas, 1983, s. 95-103.
Le Strange, G., ''The Lands ofttıeEastem Caliphate", Cambridge 1905, s. 407-409 Najimi, A.W., "Herat: The lslamic City. A Study in Urban Conservation", Landon, 1988. Pugachenkova, G.A., "Les montıments peu connus de l'archiıecmre medievale de l'Afgha-nistan". Afghanistan,XXVI, 1968, s.41-48.