HACİP ÇAVLI KÜMBETİ

Türkiye KAYSERİ 13. Yüzyıl

Özellikler

Sahabiye mahallesinde bulunmaktadır. İki katlı kümbet, sekizgen gövdeli olup, içten kubbe, dıştan da piramidal külâhla örtülüdür. Kümbetin alt ve üst kat girişleri kuzey cephesi üzerindedir. Dikdörtgen formlu üst kat giriş kapısı üzerinde yuvarlak kemerli bir alınlık yer alır.

Sekizgen planlı iç mekân, tromplarla geçilen bir kubbe ile örtülmüştür. Kıble duvarında mihrap nişi yer alır. Güneybatı ve batı duvarlarındaki ikiz kemerli pencereler, iç mekânı aydınlatır.

Bütünüyle düzgün kesme taşla kaplanmış kümbet, sadeliği ile dikkati çeker. Dışta, saçak kornişinin altında, kasnağı kuşatan hayli tahrip olmuş bordürde Ayete’l Kürsî yazılıdır. Onarım geçiren eser, günümüzde sağlam durumdadır.

Kümbetin kıble duvarında yer alan taş kitâbede, “Haza meşhedil merhum Hacip Çavlı bin Abdülmelik Gazi” yazısı yer alır. Kimliği tespit edilemeyen Hacip Çavlı’nın, Selçuklu ya da Danişmendli sarayında görevli bir kişi olduğu düşünülmektedir. Kümbet, mimari özellikleri ve benzer eserler esas alınarak 12. yüzyılın sonu ya da 13. yüzyılın başlarına tarihlendirilir.

Konum
Türkiye
KAYSERİ
Fotoğraflar