CIRNIK - DÜDEN KÖPRÜSÜ

Türkiye ANTALYA 13. Yüzyıl

Antalya-Manavgat yol güzergâhında ve Düden şelâlesinden gelen su yolunun üzerindedir. Batı-doğu yönünde uzanan köprünün doğu kanadı, muhtemelen topoğrafik zaruretler dolayısıyla, kara tarafında dikaçıOlarak da bilinir.
Özellikler

Antalya-Manavgat yol güzergâhında ve Düden şelâlesinden gelen su yolunun üzerindedir. Batı-doğu yönünde uzanan köprünün doğu kanadı, muhtemelen topoğrafik zaruretler dolayısıyla, kara tarafında dikaçısal kırılmayla kuzey-batı yönüne dönerek takriben 100 metre uzunluğundaki bir rıhtım-yol halinde ilerlemekte ve kuzey-batı ucunda ikinci kez dikaçısal bir dönüşle tekrar kuzey-doğuya yönelmektedir. Hâlihazırda sekiz gözden ibaret olmasına karşılık, Antalya kesimindeki kanadında ve mansap cephesinde toprağa gömülü vaziyette bir başka kemer gözünün varlığı tesbit edilebilmektedir.Köprünün kitâbesi yoktur; buna karşılık, 13. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş olduğu kabul edilir.

  1. yüzyılda Karahisâr-ı Sâhib Sancağı’ndan Kadı Süleymân’a ait vakfiyede, vâkıfın, Şuhut’taki vakıflarından elde edilen gelirlerin bir kısmını Düden Köprüsü’nün tâmirine harcanmasına tahsis etmesine bakılırsa, köprünün anılan yüzyılda onarıldığı anlaşılmaktadır.
Konum
Türkiye
ANTALYA
Fotoğraflar