Bestam Minaresi

İran Bestam 12. Yüzyıl

Dönemi

Selçuklu-ilhanlı

Özellikler

Külliye Beyazıdi Bestami'nin mezarı çevresinde gelişmiş, farklı dönemlere ait yapılar topluluğundan oluşur. Birkaç yapıdan oluşan manzumenin merkezinde Beyazıd Bestami Türbesi, bir Selçuklu Minaresi, bir Selçuklu duvarının parçası, imamzade Muhammed Bistam Mirza'nın Türbesi, iki tane de başka türbe ve küçük bir cami bulunur. Eyvan şeklinde bir taç kapıdan avluya ulaşılmaktadır. Bunun tam karşısında ise yine eyvan şeklinde bir taç kapı daha yer almaktadır.

Beyazid al Bistami'nin mescidinde ve türbesinde bulunan izler Selçuklu öncesi döneme aittir. Beyazid Bestami, bu bölgede yaklaşık olarak 874 ya da 877 yıllında ölmüştür. Mevcut türbesinin onun ölümünden hemen sonra yapıldığı ileri sürülebilir.

Türbenin arkasında bulunan minare ve duvar Selçuklu döneminden kalmadır. Silindirik gövdeli minare aşağıdan yukarı doğru daralmaktadır. Minarenin bitişiğinde bulunan duvar ile aynı teknik ve örgünün devam ettirilmesi sebebiyle aynı dönemde yapıldığı ileri sürülebilir. Minare üzerinde bulunan kitabesinde H.514 / M.l 120 tarihT okunmaktadır.

Gazan Han'ın yönetimi sırasında ilhanlı Dönemi'nde cami stuko ile süslenmiştir. Takip eden bu çalışmaların birçoğu Muhammed bin el-Hüseyin bin Ebu T albud Damgan tarafından yaptırılmıştır. Caminin mihrabının üzerinde hem adı hem de süslemelerin yapım tarihT H.699 /M.1299.yazılıdır.

Yapının içindeki süslemelerin birçoğu Gazan Han zamanında yapılan onarım sırasında eklenmiştir. Yapının mihrabının üzerinde bölgeyi ele geçiren Muhammed ibn al-Hüseyin bin Ebu Talbud Damgan'ın ismi geçmektedir. Mihrab üzerinde H.699/M. 1299 da inşa edilişiyle ilgili bir de kitabe bulunur.

Konum
İran
Bestam
Fotoğraflar