ULAŞ BABA TÜRBESİ

Türkiye KONYA 13,14. Yüzyıl

Özellikler

Konya’nın merkezinde ve Ulaş Baba Caddesi üzerindedir. Kübik bir kaide üzerinde sekizgen gövdeli türbe, içten kubbe dıştan piramidal külâhlıdır. İki katlı olarak inşa edildiği bilinen türbenin alt katı bugün mevcut değildir.

Türbenin üst katına doğu cephesindeki iki kollu ve ara sahanlıklı bir merdivenle çıkılan düşey dikdörtgen formlu mermer bir kütle ortasındaki sivri kemerli bir kapıyla dahil olunur.

Sekizgen planlı iç mekânda, kubbeye üçgenlerle geçilmiştir. Cephe duvarlarının üst bölümlerinde mazgal pencereler yer alır. Ayrıca, kuzey, güney ve batı cephelerinin alt bölümlerinde düşey dikdörtgen formlu büyük pencereler bulunur. Türbede yapı malzemesi olarak taş ve tuğla kullanılmıştır. Sekizgen gövde içten ve dıştan düzgün kesme taşla kaplı olup, örtü ve örtüye geçiş sistemleri tuğla örgülüdür.

Türbenin, kubbe içinde görülen çift renkli sırlı tuğla dekorasyonu ilgi çekicidir. Burada, açık ve koyu renkli tuğlaların, iç içe geçmiş sekiz köşeli yıldız motifi oluşturacak biçimde örülmesinden ibaret bir bezeme görülür. Ayrıca, dışta, kapı açıklığını çevreleyen mermer kütlenin üst bölümünde, kapı kemerini taçlandırmak üzere nar motifini andıran ilgi çekici bir oyma yer alır.

Türbenin kitâbesi bulunmadığı gibi, bânîsinin kimliği de meçhûldür. Bina, mimari özellikleri esas alınarak 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın başı arasına tarihlendirilir.

Konum
Türkiye
KONYA
Fotoğraflar